Naast de Trappistenbieren worden er in de abdijen tal van andere producten gemaakt die het logo Authentic Trappist Product (ATP) mogen dragen. Daaronder vallen ook de Trappistenkazen die door 5 abdijen worden gemaakt. Dit zijn Orval, Chimay, Westmalle, Engelszell en Mont-des-Cats.
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende trappistenkazen die door de abdijen worden gemaakt:
Orval:
De "Plateau", zoals de trappistenkaas van Orval ook wel wordt genoemd, is een niet-gekookte, halfzachte kaas.
Chimay:
Chimay maakt maar liefst 7 Trappistenkazen:
Chimay Grand Classique: Een halfharde geperste Trappistenkaas met een smeuïge textuur en een opvallende smaak van broodkorst en verse/romige melk.
Chimay à la bière: Een unieke Trappistenkaas met een natuurlijke korst die wordt gewassen met Chimay Trappistenbier. Dit zorgt voor een aroma van hop en abrikoos-perzik.
Chimay Grand Cru: Een Trappistenkaas die 6 weken rijpt en wordt vervaardigd van gepasteuriseerde melk waardoor de smaak openhartig en zacht is.
Vieux Chimay: Een harde Trappistenkaas die geperst is en niet-gebakken. De kaas wordt minimaal 8 maanden gerijpt en smaakt naar hazelnoot met een lichte bittere toets.
Le Poteaupré: Een Trappistenkaas met een zachte, smeuïge kern onder een schimmelkorst. Deze kaas rijpt 5 weken wat een heerlijke notengeur oplevert.
Le Doré: Een natuurlijke smeuïge en smaakvolle Trappistenkaas.
Chimay à la Bleue: Deze Trappistenkaas wordt gewassen met Blauwe Chimay. Dit zorgt voor een sterke smaak die de lichte bitterheid van de hop compenseert. Dit levert een kaas op met smaken van gist en mout die volgens de makers perfect in balans zijn.
Westmalle:
De melk die gebruikt wordt voor deze Trappistenkaaskaas wordt eerst gethermiseerd voor hij verwerkt wordt tot de halfharde kaas. Deze laten ze rijpen tot jong of belegen.
Engelszell:
Dit is een schijfjes kaas en draagt de naam "Bio-Trappistenkaas". Deze Trappistenkaaskaas heeft een zachte afgewassen korst.
Mont-des-Cats:
In de abdij van Mont-des-Cats maken ze 3 Trappistenkazen:
- De Grand Mont des Cats van 2 kg
- Dessert des Trappistes: Deze Trappistenkaas van 500 gram is een geperste niet-gekookte kaas met een zoete smaak en zachte structuur.
- Flamay: Dit is een halfgekookte Trappistenkaas met een oranjeachtige kleur.
Als je weer eens van plan bent om op een avond een heerlijk Trappistenbier te drinken, denk er dan eens over na om een heerlijk stukje Trappistenkaas er bij te serveren. Een perfecte combinatie voor een overheerlijke avond.
Proost!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten