zondag 5 januari 2014

Review Zundert Trappist 8%

In november 2013 is het 2e trappistenbier van Nederland op de markt gebracht: Zundert Trappist 8%. Het is tevens het 9e officiële trappistenbier ter wereld. Zoals eerder belooft zullen wij hier de review van dit nieuwe trappistenbier met jullie delen.

Zundert Trappist 8%



Uiterlijk: Na het inschenken van dit nieuwe trappistenbier in het originele glas valt de mooie donkere amberkleur op met daarbij een lichte slanke schuimkraag. Daarnaast bevat de Zundert Trappist 8% aardig wat koolzuur.
Cijfer Jeroen = 9
Cijfer Patrick = 8

Geur: De aroma's van dit trappistenbier zijn lekker fris en fruitig. In het algemeen is de geur niet heel overheersend.
Cijfer Jeroen = 7
Cijfer Patrick = 7

Smaak: De eerste slok van de Zundert Trappist 8% verraad een mooie bitterheid aan het begin waarbij de afdronk ietwat zoet is. Deze smaken worden vergezeld door een lichte droogheid. De zoete afdronk neigt afkomstig te zijn van karamel. 
Cijfer Jeroen = 8
Cijfer Patrick = 7

Mondgevoel: Vanwege het koolzuurgehalte geeft dit trappistenbier een lekker fris gevoel in de mond met vooral een tinteling op de tong. Het mondgevoel is verder zacht maar romig van aard.
Cijfer Jeroen = 9
Cijfer Patrick = 8

Algemene beoordeling Jeroen: Het 2e trappistenbier van Nederland is mij absoluut niet tegen gevallen. In de wandelgangen werd gefluisterd dat men meer van dit trappist bier had verwacht. Nu moeten we hier natuurlijk niet raar van staan te kijken want het brouwproces is nog geen half jaar geweest. Desondanks ben ik blij verrast met het resultaat. Amberkleurige bieren hebben bij mij altijd wel een streepje voor. Het sterke aan de Zundert Trappist is dat het een verrassend fris bier is met een lekkere tinteling op de tong die relatief lang aanwezig blijft. De geur en smaak zijn lekker fruitig en de afdronk ietwat bitterdroog. Ik proef de frisheid van sinaasappel en de smaak van karamel zorgt ervoor dat dit bier een goede balans heeft. Laten we de monniken van de brouwerij "De Kievit" de tijd gunnen om dit bier te perfectioneren. Wie weet hebben we dan een nog beter oordeel over de Zundert Trappist.
Cijfer = 8,3

Algemene beoordeling Patrick: Naar mijn mening kan er nog wel wat verandert worden aan dit trappistenbier. Ik denk dat als dit bier wat langer gerijpt wordt na het brouwproces, dat de geur en smaak veel beter tot zijn recht zal komen. Omdat het een nieuw trappistenbier betreft is het brouwproces vrij kort geweest. Als bierliefhebber vind ik dit bier een middenklasser en dat heeft vooral te maken met de vlakke geur en milde smaak. De smaak heeft een lichte bitterheid in vergelijking met andere trappistenbieren. Gelukkig geeft de Zundert Trappist 8% wel een lekkere tinteling op de tong en is de afdronk zoet wat mij doet denken aan karamel. De zoete afdronk gaat over in een zachte droogheid. Zoals eerder gezegd zou ik iedereen willen aanraden om nu een aantal flessen te kopen en deze minimaal een jaar te laten staan om door te rijpen. Dan zal de geur en smaak veel aangenamer zijn.
Cijfer = 7,5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten