Het verhaal van Guinness begint wanneer in 1759 Arthur Guinness een contract tekent om zijn eigen brouwerij te starten. Hij begint met het brouwen van Ale en Porter bieren. In 1769 wordt er voor het eerst Guinness bier geëxporteerd naar Engeland. Omdat het Porter bier van Guinness steeds populairder werd, werd er in 1799 voor het laatst de Guinness Ale gebrouwen en ligt vanaf dan de aandacht op de Guinness Porter. Uit deze Porter komt uiteindelijk de Guinness Stout zoals we die vandaag de dag kennen.
Het bier van Guinness:
Het Guinness bier wordt in verschillende varianten gebrouwen maar het bekendste bier wat Guinness groot heeft gemaakt is de Guinness Stout. Stout is een bier dat zich kenmerkt door zijn donkere (haast zwarte) kleur en enigszins branderig van smaak is door de geroosterde mout die wordt gebruikt. Naast de branderige smaak is de Guinness Stout ook erg bitter. De 4 ingrediënten die vandaag de dag nog worden gebruikt om dit wereld bekende bier te brouwen zijn, water, gerst, hop en gist. Het alcoholpercentage van de originele Guinness Stout bedraagt 4,3% (afhankelijk van het land waar het naar geëxporteerd wordt kan dit percentage afwijken).
Guinness Storehouse:
Door middel van de "hop on en hop off" bussen, die door heel Dublin langs alle toeristische trekpleisters rijden, wordt je keurig voor de ingang van de Guinness Storehouse afgezet. Deze grote opslagtoren van de brouwerij heeft maar liefst 9 verdiepingen.
- De eerste verdieping is eigenlijk de kelder van de opslagtoren. Hier kom je binnen om je tickets te kopen waarna je door loopt naar de 2e verdieping (de begane vloer).
- Op de begane vloer vind je de grootste collectie van souvenirs van Guinness. Dit is ook het eerste wat je zult zien als je de Storehouse binnen loopt. De Storehouse heeft de vorm van het Guinness glas en is bij deze het grootste bierglas ter wereld. Daarnaast is het de start van de tour door de opslagtoren. Het begin van de tour start met de 4 ingrediënten die in de Guinness Stout zitten.
- Op de 3e verdieping (eigenlijk de 1e) krijg je uitleg over het brouwproces en het transport van het Guinness bier door de jaren heen.
- Op de 4e verdieping (verdieping 2) leer je hoe je moet genieten van de smaak van Guinness. Bij de start van de "Taste Experience" ga je eerst ruiken aan de ingrediënten die in het Guinness bier zitten. Daarna krijg je een klein glas Guinness om te leren proeven. Je slaat het kleine glas Guinness in één keer achterover en ademt met open mond uit. Door deze uitademing proef je de geroosterde smaak van de mout wat het Guinness bier zo typeert.
- Op de 5e verdieping (verdieping 3) vind je alles van reclames en advertenties wat Guinness tot één van de bekendste bieren van de wereld heeft gemaakt.
- Op de 6e verdieping (verdieping 4) kan je leren om je eigen perfecte Guinness biertje te tappen. Als je de kneepjes van het tappen onder de knie hebt krijg je een tap certificaat cadeau.
- Op de 7e verdieping (verdieping 5) kan je leren hoe je met Guinness overheerlijke gerechten kan maken of bij welke gerechten het beste een Guinness bier gedronken kan worden.
- De 8e verdieping (verdieping 6) is een soort van overgang naar de 9e verdieping "The Gravity Bar". In de Gravity Bar kan je een gratis Guinness krijgen. Terwijl je heerlijk staat te genieten van de typerende "Roasty Taste of Guinness", heb je vanuit de Gravity Bar een uitzicht van 360 graden over Dublin.
Hoewel de Ieren het zonde vinden dat Guinness wordt geëxporteerd naar het buitenland (omdat ze liever alles zelf op drinken) snap ik nu heel goed waarom Guinness één van de populairste bieren van de wereld is geworden. Door de "Taste Experience" ben ik de smaak meer gaan waarderen en begrijp ik waarom het deze typerende gerookte smaak heeft. Als buitenlander kan ik genieten van een Guinness maar na één biertje gaat mijn voorkeur al snel weer uit naar een lekkere Tripel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten