maandag 4 november 2013

La Corne du Bois des Pendus

Het glas:
Het glas van La Corne du Bois des Pendus onderscheidt zich van alle andere bierglazen door de hoornvorm.

De hoorn is het recipiënt van de voorvaderen van de brouwerij van La Corne bier. Vroeger gebruikten zij hoorns van koeien om hun dorst te stillen. Dit speciale glas roept herinneringen op van oude tradities. En werkelijk, het resultaat is boven alle verwachtingen!


Uit een hoorn drinken is een mythische streling voor de tong. Dit hoornvormig bierglas geeft het gevoel van gezelligheid.

Als je samen bent met vrienden: “Santé sans pitié” [Gezondheid zonder mededogen] zoals onze gehangene Cornelius zeer duidelijk liet verstaan.

Rechtszaak:
In 2012 diende brouwerij Bosteels een klacht in omdat het glas te sterk zou lijken op het glas van hun Pauwel Kwak. Begin december 2012 oordeelde de Antwerpse rechtbank van koophandel echter dat er geen verwarring mogelijk was en dat het glas mag blijven bestaan. Een rechtbank in Brussel moet nog oordelen of het concept van een glas in een houten houder een inbreuk vormt op het auteursrecht.

De legende:
In de 17de eeuw leefde een legendarische bierbrouwer genaamd Cornelius. Zijn grote bekendheid en voorspoed kwamen van het feit dat hij en hij alleen een bier brouwde, gekend uren in de omtrek omwille van zijn buitengewone smaak waarvan Cornelius het geheim zeer zorgvuldig bewaarde, tot grote ergernis van de andere brouwers.
Velen trachten het uitzicht en de smaak te benaderen zonder echter daarin te slagen.

Maar de geschiedenis wilt dat op vrijdag de 13de februari 1636, alle mannen, vrouwen en kinderen uit de omliggende dorpen door een horde bloedige plunderaars, die de streek doorkruisten, vermoord werden. In dit bloedbad werden ook vele van deze dorpelingen ter dood gebracht door ophanging aan de rand van het bos. Maar het geluk wilt dat onze bierbrouwer Cornelius er op tijd in slaagde zijn geheim recept te begraven aan de voet van een grote eik juist voor hij zelf gevangen genomen werd door deze meedogenloze huurlingen. Tot op de dag van vandaag blijft de geheime bergplaats van dit recept, waar niemand nog in geslaagd is deze te ontdekken, nog altijd een mysterie… maar sinds deze sombere dag, als men alleen door het bos wandelt, wanneer de duisternis invalt, voelt men nog de aanwezigheid van Cornelius’ dwaalgeest met de koord rond de nek, die de woorden fluistert: “Diegene die drinken van het bier La Corne du Bois des Pendus en de woorden murmelen: “GLOIRE À LA CORNE, À CORNÉLIUS ET À TOUS LES PENDUS DU BOIS, SANTÉ SANS PITIÉ” [GLORIE AAN DE HOORN, AAN CORNELIUS EN AAN ALLE GEHANGENEN IN HET BOS, SANTÉ SANS PITIÉ], aan diegenen wordt het eeuwig leven gegund.”

(Bron: http://www.lacorneduboisdespendus.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten