vrijdag 13 december 2013

2 glazen bier per dag is gezond

Voedingswaarde:
Wist je dat bier voor 90% uit water bestaat? Daarnaast bevat bier vitaminen, mineralen en vezels. Klinkt best gezond als je het zo leest. Of gaan we er standaard vanuit dat bier ongezond is?

Een biertje van 250 ml (een standaard bierglas) bevat 112,5 kcal (calorieën). Hiervan bestaat 230 gram uit water, 7 gram uit koolhydraten, 11 gram uit alcohol en 1 gram eiwitten. Bier bevat dus geen vet. Het lijkt er op dat de bierbuik die gerelateerd is aan het vele bier drinken niet het gevolg is van bier. We weten allemaal dat je van water niet dik kan worden en aangezien 90% water is, kunnen we aannemen dat je van bier niet dik wordt.

Hoe gezond is bier dan wel niet?


Vitaminen, mineralen en vezels:
Naast de koolhydraten, alcohol, water en eiwitten bevat bier ook vitamines, mineralen en vezels. Bestandsdelen van bier die erg gezond blijken te zijn.

Vitaminen:
Bier bevat voornamelijk B-vitaminen. B2, B3, B6, B11 en in sommige bieren die na gisten op de fles ook B12.
  • B2 = is goed voor het zenuwstelsel, spijsvertering, gezonde huid, gezond gezichtsvermogen en de energiehuishouding.
  • B3 = speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van de cellen en de werking van de zenuwen. Daarnaast is het ook goed voor de huid.
  • B6 = is goed voor de weerstand en spijsvertering. Tevens is het goed voor de vorming van rode bloedcellen en de energievoorziening. Daarnaast zorgt het voor een goede werking van de zenuwen.
  • B11 = is belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem en zenuwstelsel. Tevens speelt het een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, erfelijk materiaal en gezonde groei tijdens zwangerschap.
  • B12 = is van belang voor een goede weerstand en voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, goede werking van de zenuwen en draagt het bij aan de energievoorziening.
Mineralen:
Het water wat gebruikt wordt voor het brouwen bevat belangrijke mineralen zoals Kalium en Magnesium. 
  • Kalium = is belangrijk voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Kalium is daarnaast noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en de energiehuishouding ervan.
  • Magnesium = is belangrijk voor de energiestofwisseling, overdracht van zenuwprikkels en het functioneren van de spieren. Daarnaast draagt het bij aan de opbouw van het skelet en de spieren.
Vezels:
De oplosbare vezels die in bier zitten komen onverteerd in de darmen terecht. De stoffen die hier bij vrijkomen dragen bij aan een betere werking van de darmen.

Bier is gezond:
Jullie lezen het goed. Bier is gezond. Maar dit betekent niet dat je er overmatig van kan consumeren. Zoals je wel vaker gehoord zal hebben "drink met mate". 

De Gezondheidsraad wat betreft de richtlijnen voor gezonde voeding, adviseert mannen om 2 standaardglazen en vrouwen 1 standaardglas alcoholische drank per dag te nuttigen. Het is wetenschappelijk bekend dat deze alcoholische hoeveelheden drank een positief effect heeft op de verlaging van hart en vaatziekten. Tevens kan het bijdragen aan de bescherming van ouderdomsdiabetes.


Let op: alcohol wordt afgeraden voor jongeren onder de 18, zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. Daarnaast worden geheelonthouders niet aangemoedigd om alcoholische drank te nuttigen omdat dit kan leiden tot gewenning en overmatig gebruik wat dus wel schadelijk is voor de gezondheid.


Bron: www.kennisinstituutbier.nl 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten